menu
Word Lid
Geef gegarandeerde terugleververgoeding!

Het Vlaams Belang wil dat energieleveranciers een gegarandeerde minimumvergoeding voor de ‘teruglevering’ van de stroom van zonnepaneeleigenaars aanbieden. Die leveranciers moeten namelijk sinds 1 januari 2021 de door zonnepaneeleigenaars op het net geplaatste stroom ‘aankopen’. De partij vreest echter dat energieleveranciers een te lage prijs zullen aanbieden en ze zo weinig rendabel zullen zijn voor de gemiddelde prosument. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) ziet de noodzaak van een minimale terugleververgoeding evenwel niet in. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens. “Een zoveelste slag in het gezicht van de gedupeerde zonnepaneeleigenaars.”


Sinds 1 januari 2021 is het verplicht voor energieleveranciers om een terugleveringscontract en terugleververgoeding aan te bieden aan zonnepaneeleigenaars. De minister verklaarde recent dat Bolt, Eneco, engie, Luminus, Lampiris en Wase wind een terugleververgoeding aanbieden en dat deze geraadpleegd kan worden via de V-test van de VREG. Aangezien leveranciers vrij kunnen bepalen aan welke prijs ze de elektriciteit die zonnepaneeleigenaars op het net zetten opkopen, kan de terugleververgoeding €0/kWh zijn. In Nederland geldt een minimale terugleververgoeding van 70% en dit zou opgetrokken worden naar 80% tegen 2030.

Het Vlaams Belang pleit nu ook voor een minimale terugleververgoeding in Vlaanderen. De minister liet weten dat ze geen noodzaak ziet om aan leveranciers een gegarandeerde minimale terugleververgoeding op te leggen omdat dit zou leiden tot een extra kost voor de leveranciers die op termijn doorgerekend kan worden aan andere klanten of aan de overheid. “Als ik vroeg naar het overleg dat Demir had met de energieleveranciers, zei ze dat de Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven (FEBEG) liet weten dat de leveranciers de informatie niet kunnen delen met hun concurrenten”, aldus Janssens. “Dat ruikt aangebrand en klinkt onvoordelig voor zonnepaneeleigenaars.”

“Zonnepaneeleigenaars moeten vergoed worden voor hun stroominjectie op het net na de valse beloftes van de overheid over de terugverdientijd”


De Vlaamse Regering beweerde dat wie voor 2021 zonnepanelen installeerde gedurende 15 jaar gebruik kon maken van terugdraaiende tellers (en dus goedkopere facturen), maar dat werd een terugdraaiende belofte en nu moet men het doen met een compensatieregeling die niet in de buurt komt van het initiële rendement. “Zonnepaneeleigenaars verdienen na deze valse beloftes van de overheid dus een gegarandeerde minimumvergoeding”, vervolgt Janssens.

Maar de energieleveranciers zijn niet verrassend geen vragende partij voor het opleggen van een minimale terugleververgoeding en de FEBEG vraagt om de vrije markt te laten werken. De grote energieleveranciers hebben in totaal een marktaandeel van ongeveer 75%. “Samen vormen ze bijna een monopolie als ze onder één hoedje spelen”, reageert Janssens. “Ten aanzien van deze marktspelers moet dus een minimale terugleververgoeding bepaald worden in het belang van de rendabiliteit van de prosument.” De minster liet nog weten dat ze de werking van de ‘vrije markt’ niet wil verstoren.

“Daarenboven staan de dynamische contracten die de verplichte teruglevering moeten garanderen, nog niet eens op punt”, besluit Janssens. Er zijn zogenaamd verschillende leveranciers die deze contracten willen aanbieden, maar er is nog niets geactualiseerd. De minister liet weten dat ze de gezinnen zal informeren over de voordelen van dynamische contracten. “Dit aanbod van dynamische prijzen moet versneld worden.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF